Wandelcoaching; voor mij?

Het antwoord daarop kun alleen jij vinden. Ik help je op weg.

 

Wandelcoaching geeft je extra ruimte in het denken (voorkomt piekeren). Daarnaast is het een zetje om zowel je lichaam als je geest in beweging te krijgen. Je krijgt er energie van. Het is een wandelavontuur dat alle gezondheidsvoordelen van een wandeling combineert met de uitdagende, opbeurende verbinding van het werken met een ervaren coach. 

 

 

De wandeling is gericht op het verkennen van je werkveld en het geven van: 

  • Ondersteuning. 
  • (Zelf)vertrouwen. 
  • Nieuw perspectief. 
  • Zelfbewustzijn. 
  • Duidelijkheid. 
  • Verminderde stress. 

 

Wie zou dat niet willen? 

Ondank de vele voordelen van wandelcoaching, heb jij misschien wat bedenkingen bij het aangaan van wandelcoaching. 

Hieronder zijn enkele “problemen” die je ervan kunnen weerhouden deel te nemen en enkele gedachten over hoe de wandelcoach-ervaring voor jou geschikt kan zijn:

 

“Ik heb eerder coaching gehad en heb een negatieve ervaring gehad”

Er zijn verschillende stijlen en benaderingen als het om coaching gaat. Ervaringen met coaching kunnen daardoor enorm verschillen. 

Bij coaching draait het uiteindelijk om de relatie tussen de cliënt en de coach. Het is belangrijk om de juiste match tussen jou en de coach te vinden. Daarom wil je misschien deelnemen aan een van mijn groepswandelingen of een telefoongesprek met mij hebben voordat je je verbindt met mij samen te werken. Ik streef ernaar dat mijn klanten zich na een wandeling gehoord, opgewekt en vol ideeën voelen. 

  

“Het is koud en regenachtig buiten brrr”

Ja, het weer kan in de wintermaanden onvoorspelbaar en minder gunstig zijn. 

In de winter hebben we echter aanmoediging nodig om naar buiten te gaan en in beweging te komen. Tijd buiten doorbrengen, wandelen en in de natuur zijn, maar ook in contact zijn met de veranderende seizoenen, heeft een gunstig effect op ons welzijn en onze gezondheid. Het veranderende weer kan bijdragen aan de ervaring waardoor je verfrist of verkwikt raakt. De winter biedt ook een aantal mooie, heldere dagen. Het regent maar 20% van de dagen per jaar in Nederland, wat betekent dat de kans groot is dat het niet regent tijdens je wandeling. Door laagjes te dragen en regenbestendig te maken (een regenjas bijvoorbeeld), voel je je comfortabel buiten. 

 

“Ik heb geen tijd”

Velen van ons hebben het zo druk met het haasten van taak naar taak. 

Als we het druk hebben, kunnen we harder en sneller werken, waardoor we ons uitgeput en overweldigd voelen. Door de tijd te nemen om na te denken over je werk, je te concentreren op je welzijn en een weg vooruit te plannen, kun je strategieën bedenken die je helpen slimmer te werken in plaats van harder, waardoor je meer tijd hebt. Een wandeling kan worden gehouden in een omgeving in de buurt van jouw huis of werkplek in of nabij het centrum van Maastricht en zo worden gepland dat deze in jou dag kan passen. 

 

“Ik voel me niet op mijn gemak om over mijzelf te praten” of “Ik heb geen problemen”

Er kan bezorgdheid bestaan dat coaching bedoeld is voor mensen die aanzienlijke problemen ondervinden of dat er vervelende zaken aan het licht komen.  

Een coachingswandeling is vertrouwelijk en bedoeld om jou op je gemak te stellen terwijl je vrij bent om te delen waar jij je prettig bij voelt. Coaching is de kunst van aandachtig luisteren en opmerkzaam stellen van vragen. De nadruk ligt op waar je nu bent en waar je heen gaat, in plaats van op het verleden. Een van de eerste principes is het idee dat je heel bent, niet gebroken. Het is de rol van de coach om de duidelijkheid te scheppen om je na te laten denken en met je eigen oplossingen te komen.

 

Coaching gaat niet over problemen. Het is een manier van denken die relevant is om te kunnen verbeteren hoe we uitdagingen aanpakken. Jezelf gemotiveerd voelen. Hoe we ons verhouden tot anderen. Plannen, ideeën genereren en zoveel andere dagelijkse interacties. Het kan met name handig zijn wanneer je een verandering doormaakt, zoals het starten van een nieuwe functie, ontslag nemen, terugkeren van zwangerschapsverlof of het opstarten van je bedrijf. Het kan ook van fundamenteel belang zijn als je vastzit, verward, overweldigd voelt of gewoon wat tijd nodig hebt om de balans op te maken en bij te praten. 

“Prijzen voor coaching kunnen verwarrend zijn”

Soms bestaat de zorg dat coaching verborgen kosten kan hebben. 

Er zijn geen kosten verbonden aan het telefoneren met mij voorafgaand aan een wandeling. Als je doorgaat met wandelcoaching, spreken we een locatie af en kun je betalen voor één sessie of voor een reeks van sessies. Bespreek vooraf de mogelijke prijzen van wandelcoaching. (Indien noodzakelijk kan er ook een betalingsregeling getroffen worden of bekijken we of er ergens een mogelijkheid tot vergoeding is.) 

“Ik haat lopen”

Ja, als je een hekel hebt aan wandelen, dan is wandelcoaching misschien niets voor jou! Misschien geef je de voorkeur aan coaching die binnen of elders zittend plaatsvindt* . 

Om deel te nemen aan wandelcoaching hoef je echter niet superfit te zijn, maar kun je gewoon comfortabel lopen. We lopen in jouw tempo met regelmatige stops, indien nodig. Lopen wordt vaak omschreven als lichaamsbeweging voor mensen die een hekel hebben aan sporten. Wandelen heeft niet alleen tal van fysieke en mentale gezondheidsvoordelen, na ongeveer 20 minuten lopen ervaren we een natuurlijke high. Naast elkaar lopen in dezelfde richting, heeft een krachtig positief effect op een gesprek dat ook een gevoel van beweging en ruimte geeft dat direct invloed heeft op ons denken en onze ideeën. Door te wandelen zijn we ook in staat om op avontuur te gaan en een gebied op een nieuwe manier te ontdekken. 

Wandelcoaching is een opbeurende, nuttige en verzorgende ervaring.

 Neem contact met mij op als je denkt dat wandelcoaching iets voor jou kan zijn … of als je vragen hebt over wandelcoaching. 

Lees vooral ook de voordelen van wandelcoaching in deze blog.

* bekijk voor andere vormen van coaching de website van Good Health Power Life Coach